Oldal kiválasztása

Edd meg a stresszt

Amikor stresszes állapotban vagy, az ételek, amelyek felé fordulsz, nagy valószínűséggel “kényelmi” ételek lesznek, melyek nem igazán egészségesek. Pl. fast food, zsíros ételek, édességek, nassolnivalók vagy alkohol. Nézzünk szembe a tényekkel – mindannyian kezeltük már a felgyülemlő stresszt ízletes ételekkel, csokival vagy egy pohár borral. Ez azonban nem jó állandó megoldás.

Ha egészségtelen ételek felé fordulunk, átmenetileg jobban érezhetjük magunkat, de hosszú távon mégis rosszabbul. Amikor a tested nem kap megfelelő táplálékot, elkezdhet kevésbé energikusnak, letargikusabbnak lenni, és egyes esetekben kevésbé képes koncentrálni és összpontosítani. Mindez még nagyobb stresszhez vezethet.

 

Élelmiszerek, amelyek leküzdik a stresszt
A stressz elleni küzdelem legjobb módja az egészséges, kiegyensúlyozott étrend, amely mérsékelt mennyiséget tartalmaz az egyes élelmiszercsoportokból.
Az olyan élelmiszerek, mint a teljes kiőrlésű gabonák, a leveles zöldségek és a sovány fehérjék, legyenek az étrend alapvető elemei. Ez a legjobb módszer annak biztosítására, hogy testünk optimális tápanyagmennyiséget kapjon mind a fizikai, mind a mentális egészségügyi problémák leküzdésére. Az elfogyasztandó ételek kiválasztásakor néhány olyan nagyszerű tulajdonsággal rendelkezik, amelyek segítik a testet a stressz leküzdésében. Ezeknek a stresszt romboló ételeknek a kiválasztása elősegíti az elméd végleges gyógyulását és megnyugtatását, nem pedig ideiglenes megoldást nyújt.

A legjobb stressz elleni ételek közé tartozik:

  • Avokádó – Az avokádó egy krémes és sokoldalú gyümölcs, amelyet különféle módokon fogyaszthatunk, akár nyersen, szószokban, öntetekben és mártásokban, akár turmixban is élvezhetjük. Ezeknek a tápanyag-sűrű gyümölcsöknek az a tulajdonságuk, hogy stressz állóvá teszik a szervezetet, köszönhetően a magas glutathion-tartalmuknak, amely kifejezetten blokkolja bizonyos zsírok bélben történő felszívódását, ami oxidatív károsodást okoz. Tehát nagyon magas az antioxidáns hatása. Az avokádó magasabb szintű E-vitamint, folátot és béta-karotint tartalmaz, mint bármely más gyümölcs, ami fokozza a stresszt romboló tulajdonságukat. Az avokádó fogyasztása során azonban vigyázzunk az adagok méretével, mivel magas zsírtartalmú.
  • Áfonya – Ha stresszesnek érzed magad, és nassolni való után kutatsz, a csokoládé vagy a chips leváltása az egyik legjobb szuperételre nagyszerű módja annak, hogy megbirkózz a stresszel és elérd a nyugalmat. Az áfonya rendelkezik a legmagasabb szintű antioxidánsokkal, különösen az antocianinnal, ami azt jelenti, hogy ennek a bogyónak számos egészségügyi előnye van. Élesíti a felfogóképességet, az élesebb megismerést, a jobb fókuszt és a tisztább elmét – amelyek mind segíthetnek a stressz jobb kezelésében. Szintén remek összetevője a turmixoknak, vagy akár egy kis túróval- mézzel is remek nasi lehet.
  • Kamilla tea – Természetesen nem minden az evésről szól; amit iszol, szintén enyhítheti vagy súlyosbíthatja az érzett stresszt. A magas cukor- és koffeintartalmú folyadékok, például kávé, energiaitalok vagy szóda fogyasztása rendszeresen fogyasztva növelheti a stressz szintjét. A kamilla teát régóta használják természetes nyugtatónak lefekvéskor. Klinikai vizsgálatokban is alkalmazzák, amelyek megállapították, hogy a kamilla tea hatékonyan csökkenti a generalizált szorongásos rendellenességek tüneteit.
  • Csokoládé – Bár általában egészségtelen csemegének tekintik, tagadhatatlan összefüggés van a csokoládé és a hangulatunk között. Tanulmányok kimutatták, hogy a csokoládé fogyasztása valóban boldogabbá tehet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden alkalommal kezdjünk csokoládé táblákat csámcsogni, amikor csak stressz ér – a csokoládé stresszoldóként működik a legjobban, ha mértékkel fogyasztják, valamint az egészséges és kiegyensúlyozott étrend részeként. Különösen az étcsokoládé a legjobb, mivel több flavonolt és polifenolt tartalmaz, amelyek két rendkívül fontos antioxidánst tartalmaznak, amelyek segítenek leküzdeni a stresszt.
  • Tonhal – A tonhal kiváló forrása a szelénnek, a B3-vitaminnak (niacin), valamint a B12- és B6-vitaminoknak, illetve a fehérjének. Magas foszfortartalma mellett B1-vitaminban, B2-vitaminban (riboflavinban), D-vitaminban, és olyan ásványi anyagokban is gazdag, mint például a kálium, a jód vagy a magnézium. Mindezeken felül a tonhal Omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. Így mind a keringési rendszer, mind az agy számára értékes tápanyagokat tartalmaz. Szuper alternatíva még a lazac.
  • Zabpehely – A zabpehely nagyszerű, mivel „lusta” kényelmi étel lehet, de számos egészséges tulajdonsággal is rendelkezik, amitől jobb lesz a közérzetünk. Az összetett szénhidrát, a zabpehely elfogyasztása az agyban a serkenti a szerotonin előállítását, ezáltal nyugodtabb és kevésbé stresszes leszel, jobb lesz a közérzeted. Tanulmányok kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik a zabpehelyet választják reggelire, általában sokkal élesebben gondolkadnak az egész iskolai reggelen, mint azok a gyerekek, akik más reggelit fogyasztottak.
  • Pisztácia – Kutatások azt mutatják, hogy napi két apró, félmarok nagyságú pisztácia adag elfogyasztása csökkentheti az érszűkületet, ha stresszes állapotban van, és kevesebb nyomást gyakorol a szívére az artériák további tágításával. Ezzel együtt a pisztácia héjának ritmikus, ismétlődő feltörése is valójában meglehetősen terápiás lehet!
  • Zöld leveles zöldségek – a leveles, zöld zöldségek minden étrendnek kulcsfontosságú részét kell képezniük. A stressz leküzdésében a leveles zöldségek tele vannak tápanyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek segítenek leküzdeni a betegségeket, és egészségesebbé és energikusabbá teszik a testet. A sötét leveles zöldek, például a spenót, különösen jó, mivel gazdag folsavtartalomban, amely segíti a testet abban, hogy több hangulatot szabályozó neurotranszmittert termeljen, mint például a szerotonin, amely egy „jó érzést” biztosító vegyi anyag.
  • Fermentált ételek – nem utolsósorban az erjesztett ételek, például a joghurt fogyasztása hozzájárulhat a bél egészséges állapotának megőrzéséhez, ami viszont javítani fogja mentális egészséged és csökkenti a stressz szintjét. Az erjesztett élelmiszerekben, például a joghurtban, a savanyú káposztában található hasznos baktériumok valójában közvetlen hatással vannak az agyi kémiára, és pozitív hangulatot és viselkedést szabályozó jeleket közvetítenek az agyad számára.

A stresszmentes étrend:
Az étkezések okos megtervezése kulcsfontosságú ahhoz, hogy ne csak fizikailag fittek és egészségesek maradjunk, hanem abban is, hogy szellemileg erősek maradjunk és képesek legyünk a legjobban kezelni a stressz szintjét.
Érdemes előre gondolkodni és beraktározni ezekből az ételekből otthonra, hogy legyen mihez nyúlnunk ha eljött a sztresszes nap, és ne a gyerekek édesség készletét célozzuk meg.


Egy példa az egészséges, stresszt romboló menüre:

Reggeli : Zabpehely bogyókkal vagy gyümölcs turmix avokádóval és bogyókkal, mandulatejjel
Délelőtti snack : Természetes joghurt gyümölcsökkel vagy egy marék pisztácia
Ebéd : Teljes kiőrlésű tésztasaláta, tele rengeteg zöldséggel
Délutáni snack : étcsokoládé
Vacsora : Tonhal- 8Vagy lazac-)saláta friss, nyers zöldségekkel
Lefekvés előtt : Kamilla tea

Természetesen nem kell ragaszkodni ehhez a menühöz – de ötletnek jó! Ne felejtsd el kontrollálni az adagok méretét a magvak, csokoládé, joghurt vagy avokádó fogyasztásánál! Ahogy mondani szokás, „az vagy amit megeszel” – ezért ügyelj arra, hogy mindenekelőtt olyan ételekkel töltsd fel magad, amelyek jót tesznek a mentális egészségednek.