Oldal kiválasztása

Mit együnk, vagy inkább mit NE együnk reumás fájdalmak és a gyulladásos állapotok kialakulásakor

Sokszor találkozom olyan esetekkel, hogy valahol a testben egy gyulladás, fájdalom állandóan visszatér. Lehet rajta időszakosan segíteni krémekkel, pihentetéssel, nyújtással, masszázzsal, tapeléssel….de a kialakulásnak az oka ezekkel nincs megszüntetve ezért mindig visszatér. A helytelen terhelés vagy túlterhelés mellett a rossz étrend is rásegíthet a gyulladásos állapotok kialakulására.

Íme néhány egyszerű étrendi tanács, amely segíthet a reumatikus állapotok csökkentésében:

AMIT A GYULLADÁSOK CSÖKKENTÉSÉRE ÉRDEMES ENNI
A hal, különösen a zsíros halak, a halolaj, az olívaolaj, a dióolaj és a repceolaj legyen része az étrendnek. Az ilyen típusú ételekben található zsír, az omega-3-telítetlen zsír vagy az omega-9-telítetlen zsír csökkenti a gyulladást.
Sok zöldséget is érdemes enni, mivel ezek is olyan testkémiai anyagokat termelnek, amelyek csökkentik a gyulladást.

AMIBŐL NEM SZABAD TÚL SOKAT ENNI
Ne fogyasszunk szójaolajat és kukoricaolajat, mivel ezek a zsírtípusok fokozzák a gyulladást. A legtöbb étel, amit gyárból vagy étteremből készen vásárolsz, tartalmazza ezeket a zsírtípusokat. Csökkentsd tehát a nem magad által főzött ételek fogyasztását.
A kenyér, a gabonafélék és a kukoricából vagy gabonából készült termékek szintén növelik a gyulladásos reakciót, különösen, ha búzát is tartalmaznak. A búza egyeseknél a bélben egy speciális típusú gyulladást okoz, amelyet cöliákiának neveznek, de nem cöliákiás típusú gyulladást is kiválthat. A teljes kiőrlésű gabonafélék és a teljes kiőrlésű kenyér azonban értékes élelmiszerfajták, ezért nem szabad abbahagyni a fogyasztásukat. Itt is válasszuk inkább a teljes kiörlésű rozs termékeket, mint a búzát. Tehát csökkentsük a glutén tartalmú ételeket.

OLYAN DOLGOK, AMELYEKET IDEÁLIS ESETBEN EGYÁLTALÁN NEM SZABADNA FOGYASZTANI
Semmiképpen ne fogyasszunk olyan zsiradékot, amelyet kémiailag megváltoztattak, hogy más állagot adjanak neki. Az ilyen típusú zsíroknak nagyon negatív hatása van az egészségre, és nagyon erős gyulladáskeltő hatásúak lehetnek. A margarin, a rágcsálnivalók, a gyorsételek és a kész sütemények vagy kekszek gyakran tartalmaznak ilyen típusú zsírt.
Az egészseges étkezés többszörösen kifizetődik. A diéta és a kilók leadása mellett az általános egészség megőrzése legyen a cél.